Nuevos mártires en la España medieval; entre cristianismo y Islamismo
Donderdag 27 mei 2021 om 19.30 uur. Uitsluitend per Zoom. Aanmelden noodzakelijk en alleen met het Aanmeldingsformulier. De lezing is in het Spaans.
En la Córdoba del siglo IX casi cincuenta cristianos fueron condenados a muerte por las autoridades musulmanas por blasfemar sobre el profeta. Todos estos juicios fueron ejecutados. Porqué actuaron así, conscientes de que iban a perder la vida? Durante esta conferencia Kati Ihnat usará este fenómeno raro, que se conoce como ‘los mártires de Córdoba’, para enfocar la convivencia en la España musulmana. Ella contrastará los textos de los cristianos de Córdoba con otros recursos, arqueológicos, jurídicos etc., descubriendo que el debate sobre la convivencia de las culturas de Judíos, Cristianos y Moros se concentra en la pregunta de si fué una ‘convivencia’ o una ‘colisión de culturas’.
Dr. Kati Ihnat is docent aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, afdeling Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Klassieke talen.
Zij is geïnteresseerd in middeleeuwse religieuze cultuur, met een bijzondere nadruk op de manieren waarop ritueel, theologie en narratief op elkaar inwerken om groepsidentiteiten vorm te geven. Haar belangrijkste geografische focus voor een aantal jaren was het middeleeuwse Iberia en wat de studie van religieuze tradities in dit gebied ons kan vertellen over de dynamiek tussen verschillende gemeenschappen. Religieuze praktijk, en in het bijzonder de liturgie, is een bijzonder vruchtbare plek om te zoeken naar processen van identiteitsopbouw. Door de combinatie van diverse bronnen (gezongen teksten, gebeden en lezingen uit theologische verhandelingen, verhalen over de heiligen en de Bijbel), bracht de liturgie een bepaalde boodschap voort die werd meegedeeld aan de christelijke bevolking wanneer ze op religieuze feestdagen naar de kerk gingen. Zij is geïnteresseerd in het onderzoeken van de potentiële rol van de liturgie bij het construeren van religieuze betekenis, sociale relaties en waarden en idealen, die vervolgens een aanzienlijke impact kunnen hebben op de samenleving.
Een belangrijk aandachtspunt is de heiligencultus in het middeleeuwse Iberia. Als je daarnaar kijkt, van liturgische ambten tot wonderverhalen, theologische verhandelingen, gebeden en kunst, zie je de manieren waarop verschillende heiligen werden gevormd als symbolen van christelijke orthodoxie en identiteit.